1. Can I do it yourself (DIY) for pest problems?

Ans: Certainly you can. But most DIY pest control is less effective. For example, you may kill a few ants or cockroaches and think you are fine. If you are lucky, you may get it right. However, when you have tried but the issue remains. That is the time to call us to help. We, as pest control managers, focus on killing the whole colony of pests, and we know where they harbour, their biology, and how to prevent them by non-chemicals and chemical means. Bear in mind if you cannot handle yourself or you do not want to be exposed to chemicals, call experts like Pest Terminators to help you. It is far more effective to protect your home, business and reputation.

2. How often should I have house pest inspection?

Ans: For commercial food processing business, we recommend monthly visits. For home-owners, we recommend at least every 12 months particularly for termite inspection. However, if the house is in high risk area or infestation was severe, then the interval of inspection may have to be shorten. 

3. We have never seen any pests so can we assume we don't have a problem?

Ans: Never assume there is no pest just because you never saw them. Many pests are nocturnal. That mean you are unlikely to see them scurrying about. Some are 'hidden invaders' preferring to hide in dark, damp spots--again you may not see them. This doesn't mean they haven't settled into your property, however. While you may not spot the pests  you can often detect their presence through smells, their droppings and even the sounds they make. Or you may see evidence of the damages they've caused, such as piles of dust or dirt or holes in material.  

4. Possums are in our roof. Can we catch them and remove them elsewhere?

Ans: No, possums are protected species under the Wildlife Act 1975. You as the house-owner can capture the possums only if they are in your roof. However, you cannot harm them and have to release them on the same property within 50m metres of the captured site. Often they just came back into the same property immediately. Also, many possums have become shy of traps and thus make it less effective of capturing possums. We will inspect your property and seal the entry points of possums. After that we will install one-way exit for possums to come out. In some cases, we will not use one-way exit. 

5. I just bought a house. Do I need pest control?

Ans: Yes, it is recommended to have pest control service before moving in your new home.  Also, it is much easier to eradicate pests when the house is empty. Once you have moved in, furniture and storage in the house can make it more complicated as these things provide more hiding places for pests and might be in the way of our treatment.

6. Do you propose only the chemical means of pest control?

Ans: No, we adopt Integrated Pest Management (IPM) program, which includes non-chemical ways of pest management and the chemical ways of control. IPM is a joint effort between customers and us to eliminate conducive conditions for pests. 

7. Is my pet safe after your pest control service ?

Ans: Yes, the pesticides we use are low-mammalian toxicity. However, we advise some precautions to home owners with pets and remind them to remove pet bowls or flip them upside down if we have to spray. Some pesticides are toxic to pet fish and we will advise home owners to cover them with water proof plastic. 

8. What do I have to prepare prior to fleas treatment?

Ans: First, ensure you have your pets treated by VET on the same day. Second, vacuum your carpet, house and particular the pet beds. Third, mow your lawn short so that our treatment can be more effective. If you fail to comply with the requirement, we may have to reject the job. 

9. Do I have to remove spider webs?

Ans: You should NOT remove spider webs prior to our treatment. Because it is important for us to identify the type of spiders,  gauge the level of infestations and help us to locate them too. 

10. Does the treatment have adverse effect on human?

Ans: The chemicals we use are generally safe, low toxicity, and all have been approved by APVMA( Australian Pesticides and Veterinary Medicines Authority).  However, we still take extra precautions for people who are pregnant, young child less than one year of age and those suffering from respiratory allergic reaction. We recommend them to leave the premises while we are treating your site. Re-entry time is generally 3-4 hours after the sprayed chemical have dried.